Wat is hernieuwbare brandstof?

Een hernieuwbare brandstof wordt gemaakt van grondstoffen die in de loop der jaren continu worden vernieuwd. Bijvoorbeeld bomen, planten en granen: dit zijn grondstoffen die in een relatief korte periode geproduceerd kunnen worden in vergelijking met fossiele materialen, zoals olie en gas. Fossiele grondstoffen zijn per definitie niet hernieuwbaar, omdat de vorming hiervan miljoenen jaren duurt. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen is cruciaal om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

 

Opwarming van de aarde

Fossiele grondstoffen zoals ruwe olie en steenkool bevatten koolstof van miljoenen jaren geleden. Deze koolstof kwam echter nooit vrij: het lag onder vele grondlagen verborgen. Maar omdat we deze grondstoffen nu als brandstof gebruiken, komt de koolstof vrij in de atmosfeer, wat resulteert in een enorme toename van de CO2-uitstoot. Deze uitstoot van CO2 is zo substantieel, dat het niet volledig door onze planten en bomen kan worden opgenomen, waardoor het een ‘deken’ rondom onze planeet vormt. Warmte van de zon die de aarde bereikt, kan daardoor niet zomaar weer verdwijnen in de ruimte. Dit is het zogenoemde broeikaseffect, wat ervoor zorgt dat de aarde opwarmt.

Hoe helpen hernieuwbare grondstoffen het broeikaseffect te beperken?

Bij het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, kan de CO2-cyclus in evenwicht blijven. Wanneer bomen, planten en graangewassen groeien, wordt er kooldioxide (CO2) vastgelegd. Als we deze vervolgens gebruiken om brandstof te maken, komt die CO2 vrij. Zo lang er genoeg levende gewassen zijn om deze hoeveelheid CO2 weer te absorberen, hebben we een neutrale CO2-cyclus.

Waarom willen we het broeikaseffect beperken?

Naarmate de aarde warmer wordt, zal ons klimaat blijven veranderen. Met als gevolg stijgende zeeniveaus, meer droogte- en hitte periodes, extreme neerslag en overstromingen. Klimaatverandering zal de levens van mensen, dieren en planten ernstig in gevaar brengen. We moeten deze cyclus doorbreken als we willen dat de aarde een gezonde, aangename plek blijft voor onze kinderen en de volgende generaties.

Hoe combineren we krachten wereldwijd?

In de Overeenkomst van Parijs (ondertekend door 174 landen op 22 april 2016) waren de regeringen het erover eens dat we serieuze maatregelen moeten nemen om de opwarming van de aarde tot een minimum te beperken. Een manier om dit te beperken is overschakelen van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen, zodat een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen wordt bereikt. De overgang van traditionele fossiele brandstoffen naar hernieuwbare grondstoffen is voor veel toepassingen in onze maatschappij cruciaal, van verwarming en elektriciteit tot materialen, chemische stoffen en brandstoffen.

Bestel nu Aspen D

Ook beschikbaar in 25L en 200L

Aspen D is beschikbaar in 5 en 25 liter jerrycans, en vaten van 200 liter. Klik op onderstaande button voor een verkooppunt bij u in de buurt.

Verkooppunten